De perigord noir beslaat het centrale deel van de Dordogne vallei en de Vezere
vallei. Het omliggende landschap bestaat uit diepe bossen, heuvels en wijde
valleien. Mais en zonnebloemvelden worden omringd door dichte eiken enkastanjebossen en walnootboomgaarden.

L’Echappée Verte is perfect gelegen om de Dordogne te verkennen. Op slechts
10 minuten van het middeleeuwse fort stadje Belvès, wat is geclassificeerd als
een van de mooiste stadjes van Frankrijk. Hier vindt u restaurants, cafes en winkeltjes, evenals een boerenmarkt op zaterdag. Hier hebt u alle gelegenheid de gastronomische specialiteiten zoals foie gras, confit en magret van eend en gans, cep paddestoelen en truffels van het seizoen.

5 minuten van Belves vindt u de rivier de Dordogne, waar u naast kanotrips de vele kastelen en stadjes zoals Beynac en Domme kunt bezoeken in de vallei van de rivier.

In de andere richting vanaf L’Echapee Verte ligt, op 15 minuten rijden, het meest pitoresque en best bewaard gebleven Fortstadje Monpazier.

Sarlat la Caneda, hoofdstad van de Perigord Noir en beroemd om zijn prachtige 15e eeuwse huizen en zijn labyrint van straatjes en steegjes, ligt op ongeveer 40 minuten afstand, terwijl Bergerac, met zijn uitgebreide vliegveld op slechts 50 minuten verwijderd ligt van ons.

Voor de sportlievenden onder ons zijn er tennisbanen in Belves en Monpazier, paardrijdmogelijkheden lokaal en zowel een 9 als een 18 hole golfbaan op slechts 15 minuten afstand.

Lokale stadjes en dorpen

Belves         marktdag Zaterdag
Middeleeuwse heuvelstad, origineel een keltische nederzettig, met een uitzicht over de rivier la Nauze, kronkelende straatjes, middeleeuwse huizen, 7 klokketorens en een groot overdekt marktplein. Rondleidingen geven een indruk van de levenswijze van de inwoners tijdens de 15de eeuw.
De woensdagavondmarkt (Nocturne) is erg populair. Neem uw eigen bestek mee, koop uw eten bij de omliggende stalletjes en schuif aan aan de lange tafels of geniet van de muziek onder het genot van een goed glas wijn!


Monpazier         marktdag Donderdag
Een van de meest pitoresque en best bewaard gebleven Bastides, gesticht in 1284 door Edward de 1ste, koning van Engelnand en graaf van de Aquitaine. Het marktplein is gedeeltelijk overdekt , heeft originele middeleeuwse details en is omring door boog galerijen. Onze kinderen raden de pizza’s bij Chez Minou van harte aan! Het kasteel van Biron is vlakbij gelegen en het luchtpark daagt zelfs de meest avontuurlijke kinderen uit..

Cadouin         marktdag Maandag
Dorp in het Bessede woud, wat is ontstaan vanuit de Abdij van Cadouin. In de middeleeuwen kwamen pelgrims naar de schrijn van Cadouin, totdat iemand de arabische tekens had ontcijferd, waaruit bleek dat het stamt uit het Egypte van de 11e eeuw. De bisschop heeft hierop de pelgrimstochten moeten stoppen. De schrijn is nog steeds te bezichtigen. Het fiets museum is zeker een bezoekje waard en het restaurant L’Abbye de Cadouin is een aanrader.

Beaumont         marktdag Zaterdag
Nog een Bastide gebouwd dooe Edward de 1e. (De Engelsen en fransen konden niet met elkaar overweg in die tijd!) . De Ecomarche op de weg naar Monpazier is een goede supermarkt om inkopen te doen als u vanuit Bergerac komt.

Domme         marktdag Donderdag
Spectaculair gelegen op een rotsplateau met overdonderend uitzicht over de Dordogne. Deze Bastide is gesticht in 1281 door Philip de Moedige om de grens met Gasconge te verdedigen. Dit stadje is regelmatig van bestuur gewisseld tijdens de 100jarige en de religieuze oorlog. In rustiger tijden woonden hier schrijvers als Henry Miller, die het stadje het dichtste bij het paradijs noemde. De locale restaurants zijn uitstekend!

Beynac
Genesteld aan de Dordogne, aan de voet van het spectaculaire kasteel van Beynac, welke is veroverd door de Engelsen onder Richard van Leeuwenhart tijdens de 100jarige oorlog. De steile gekasseide straatjes zijn een ideale plek voor kinderen om zich te vermaken en vermoeien, terwijl u van een drankje geniet bij een van de cafeetjes langs de rivier.

Sarlat-le-Caneda
Hoewel het erg druk kan zijn in de zomer, verdient deze stad zijn reputatie zeker. Een vroege start is een aanrader, vooral op de marktdagen woensdag en zaterdag. Wij genieten ’s avonds van slenteren door de middeleeuwse straten en de plaatselijke VVV organiseert rondleidingen bij kaarslicht in de zomer.

Les Eyzies-de-Tayac
De grotten in de kalkstenen rotswanden werden eeuwenlang bewoond door de prehistorische mens. Hierdoor is Les Eyzies een van de rijkste prehistorische bezienwaardigheden van de wereld. Bezoek zeker het Frans nationaal Prehistorisch museum van Les Eyzies!

Cahors
Beroemd om zijn middeleeuwse architectuur en lokale rode wijn. Als u de kans krijgt, beklimt u dan zeker het pad door de verstekte middeleeuwse Pont Valentre en u kijkt uit over de gehel stad, die nog steeds wordt omgeven door een vertakking van de rivier de Lot.